dimarts, 2 de maig del 2017

JOCS FLORALS A L'ESO

El dia 27 d'Abril, dia de la Mare de Déu de Montserrat, l'Escola ha celebrat l'entrega de premis dels Jocs Florals.

A continuació podeu gaudir de les obres guanyadores:

CONTRABANDISTES EN ACCIÓ

Hi havia una vegada, cap allà l’any 1845, en una contrada de Noruega, un petit poble llunyà i apartat de la resta per un gran i immens llac. En aquest petit poble, hi havia un grip de contrabandistes estranys i molt sigil·losos. El problema era que ningú no sabia ni on es trobaven ni qui eren, perquè cada nit que robaven algun objecte de valor, portaven una màscara diferent i uniformes de camuflatge.
Fins que un dia, la gent del poble es va cansar que cada nit els hi robessin un objecte de valor i van anar a consultar-li al batlle, que per cert, era un home molt prim. Aquest els hi va dir que ja n’havia sentit a parlar dels contrabandistes, i que a ell també li havien robat un quadre molt valuós. El batlle va estar rumiant uns dies amb els seus secretaris i van decidir que havien de fer el millor per ajudar el poble.
Al matí següent, l’alcalde va emetre un comunicat, on deia que ja havia localitzat els lladres i que ja no hi haurien més problemes perquè els havia fet fora de la població. La gent del poble es va posar molt contenta en saber que ja no hi hauria ningú que els hi tragués les seves pertinences.
Però va ser a la següent setmana quan una senyora del veïnat es va despertar amb un brogit del terra de casa seva a mitjanit. Es va llevar i va veure que a casa seva hi havia algú. Va davallar per les escales tres vegades fins que va veure una ombra al menjador. Amb tota la valentia va baixar amb una llàntia d’oli i es trobar que uns homes li prenien un gerro molt valuós de l’època dels víkings. Però es va fixar que un dels homes era molt i molt escardalenc.  De sobte, aquella senyora va intentar estirar del gerro per agafar-lo, però de la força va caure a terra i es va esquinçar.
A l’endemà, la senyora ràpidament va informar de tot el que va passar a casa seva a l’alcalde i ell va dir que era impossible, que era una vella xaruga. La senyora observà que el batlle semblava molt i molt nerviós i va començar a sospitar. Va esperar a que es fes de nit i va entrar a l’Ajuntament i va poder trobar ben amagades les mateixes màscares i els uniformes de camuflatge que van usar els lladres-contrabandistes!
A l’endemà, la senyora ho va difondre per tota la població i es va acordar que negarien l’alcalde en el gran llac d’aquell petit poble. Ho volia fer per desempallegar-se de la gent del poble perquè ja estava fart de governar, va argumentar el batlle. Va començar a robar perquè estava arruïnat...

ADG
1r ESO A

LA CURIOSA ALCALDESSA

Una vegada, a prop de  la ciutat de Vic, van tenir lloc unes eleccions per a escollir un nou batlle. Va guanyar una dona d’uns quaranta anys, no molt alta i amb uns ulls de fura, amb uns cabells rinxolats.
A aquesta alcaldessa, anomenada Isabel, li agradava molt la cuina i va rumiar si contractava un cuiner propi només per a ella. Amb els diners de la ciutat podia pagar-lo, va pensar, i ara només faltava decidir a qui contractar. Llavors va redactar un anunci al diari “La Vanguardia” i a l’endemà va veure una llarga cua de cuiners de tot Catalunya, ben vestits i amb ganes de cuinar, i a tots els hi va dir que li portessin el seu millor plat. En va tastar de molt diferents, però li va encantar el de rissotto de formatge. El cuiner que el va elaborar era molt escardalenc i feia tota la pinta de venir directament d’Itàlia.
Cada dia, com que el va contractar, li preparava un menjar diferent....
Mentrestant, la gent de Vic volia construir una nova escola, però no podia perquè l’ajuntament no tenia diners. Els habitants van pensar i pensar i investigar i, al final, van saber tots que l’alcaldessa estava pagant un cuiner amb els impostos de la ciutat! Els seus ciutadans es van desempallegar de l’alcaldessa de seguida!
Finalment, va haver de tornar tots els diners i després d’uns anys, la població ja tenia la nova escola que tant es mereixia...

M F T
1r ESO B




SÓC LA VEU D’UN REFUGIAT

Hola, el meu nom és Simba i vinc a explicar-vos la situació tan terrible i dramàtica que estem vivint al meu país, Síria.
Però amb aquesta intervenció no voldria donar pena, sinó relatar una situació molt tràgica que hi està succeint ara mateix.
La meva vida, igual que la de molts altres nens, consisteix en llevar-se cada matí i mirar per la  finestra. Però la diferència és que, en lloc d’un arbre, trànsit o fanals apagats, veig gent que mor a trets, persones sense sostre... Guerra, en definitiva.
No és fàcil tenir un bon matí, ni tan sols un bon dia, amb l’aterridor so de bales de fons.  Tenir por de sortir al carrer per si trepitges una mina o per si et segresten. Por és el sentiment que millor defineix aquesta situació i, segons la declaració universal dels Drets Humans, concretament l’article tres, diu que tot individu té dret a la vida, a la llibertat, i a la seguretat de la seva persona. Però no es garanteix sempre, oi?
En aquesta situació nosaltres no ens sentim lliures ni segurs. Per poder tenir una mica de seguretat cal sortir d’allà, marxar, i si ja és ben trist fugir de la terra on vas néixer i embarcar-te en un viatge a petites localitats on també s’hi troben altres refugiats, també ho és haver d’aguantar persones que jutgen i critiquen les nostres decisions i no ens donen suport. Tot això és molt dur. S’ha de canviar. Ho podeu canviar.
Ara, per finalitzar, m’agradaria realitzar una reflexió final: imagineu que sou a les vostres cases tranquils , gaudint amb la família i pensar que us pot arribar gent desconeguda i us veieu obligats a marxar sense agafar cap mena de pertinences, tan sols les necessitats més bàsiques. I us aneu a un lloc del món desconegut. On no sou benvinguts.
Penseu-hi.
L’últim que us diré és que falta empatitzar per poder actuar.
Gràcies pel vostre temps i atenció.
 

 INF

2n ESO A





SÍRIA? SÍRIA

Hi ha molta gent que no sap el problema que hi ha a Síria. Nosaltres, joves estudiants de tretze anys, no el desconeixem, però no li donem importància. Per això la nostra professora de ciències socials va decidir portar-nos a una persona que dirigeix la ONG Global Humanitaria que ajuda els refugiats de Síria. Ell és el pare d’una companya del nostre curs.
Ve venir el dilluns pel matí i la veritat és que ja pensava que anava a ser interessant, però a mesura que l’explicació anava avançant, l’anava trobant més i més interessant...El que més em va cridar l’atenció va ser que els nens, que no tenen cap culpa del que està passant, són els que pitjor ho passen!
Van tenir la sort, més endavant, de poder parlar per Skype amb un nen sirià de la nostra edat a qui un dia, quan anava a comprar el pa, li va caure una bomba. Es va quedar sense família i ferit, amb una cama amputada. Aquest nen va ser el primer en venir a Espanya i aquí el van operar i li van col·locar una pròtesi.
També vam poder escoltar de Global Humanitaria que aquesta organització sense ànim de lucre ensenya a pintar i dibuixar els nens de Síria per reflectir els seus sentiments en un full.
Aquesta xerrada em va fer reflexionar que tenim molta sort d’haver nascut aquí, que la nostra vida és meravellosa i l’hem d’aprofitar.

JOC

2n ESO B



EL PÈSOL

Hi havia una vegada un pèsol que estava fart de la seva família de pèsols, perquè l’excloïen només pel fet de ser el més petit. Aquella situació era complicada per a ell, ja que havia de passar tot el dia tancats amb ells dins d’una bossa. Però un bon dia, la bossa es va obrir a l’ambient de l’exterior i es va sentir lliure per primer cop a la seva vida. Creia que era l’oportunitat perfecte per escapar d’aquell malson, i així va ser. En veure que els seus companys anaven desapareixent poc a poc, va entendre que havia de fugir. Abans que ell també desaparegués d’un salt va caure a la taula i va veure de lluny quelcom horrible. Va veure com els seus companys morien lentament bullits i va poder escoltar els xiscles de desesperació. Amb tota la pena al cos, va pensar que el millor que podia fer era anar a la nevera on esperava trobar-se amb altres verdures. Aquesta idea la va treure del record de viure en un recinte semblant a la nevera (als congeladors del supermercat); per això sabia que allà trobaria companyia. Va estar rodolant fins a caure, per fi, de la taula. Seguidament va resistir l’impacte contra el terra. Era conscient que només li quedava la part més difícil, arribar a la nevera per terra. Només passats deu centímetres el van començar a seguir un grup de formigues. Ell corrent desesperat es va topar amb un xiclet i al no conèixer aquell perill s’hi va quedar enganxat. Ja només li quedava pensar en el dolor que li causarien les queixalades que li clavarien les formigues.

JVB
3r ESO A




L’EXAMEN


Sento el rellotge que sona sense parar,
TIC TAC, TIC TAC, TIC TAC...
La suor em cau pel cap,
estic mullat i suat,
TIC TAC, TIC TAC, TIC TAC...
Tinc fred, però no ho sé,
estic segur, un soroll que prové del meu costat,
TIC TAC, TIC TAC, TIC TAC...
Ella s’acosta a mi, com em fa patir,
em posa un full al davant, i amb veu calmant em fa començar
TIC TAC, TIC TAC, TIC TAC...
Em tremolen les mans, hauria d’haver començat abans,
el temps passa corrents, quina por que em fa el temps,
TIC TAC, TIC TAC, TIC TAC...
Escric el meu nom i cognom,
la data la deixo en blanc, no me la sé, l’estic pensant,
TIC TAC, TIC TAC, TIC TAC...
Un gran nervi recorre el meu cos, en aquest moment,
m’assemblo en el meu gos, sempre que li llenço un os.
TIC TAC, TIC TAC, TIC TAC...
L’examen ha acabat i el meu cap ha explotat.
               

 ACGC
                                                                                                   
3r ESO B




MEGARA

-          Amb aquest encanteri jo et sepulto, així doncs, el teu secret mai serà descobert.

Fortes, clares, poderoses i contundents. Aquestes van ser les últimes paraules que Megara Locket va pronunciar sobre el cim de la muntanya. Les mateixes paraules que, escapant-se dels seus llavis, van ser llançades al vent i van anar a descansar sobre tot allò que van poder trobar, donant a entendre que l’encanteri havia finalitzat. Després d’uns minuts de complet silenci, únicament trencat per les profundes respiracions de la dona i pel balanceig de les fulles i les flors, Megara va veure’s en cor per començar a caminar muntanya avall. Encara preocupada per saber si l’encanteri havia funcionat, va deixar enrere l’escenari en el qual molt possiblement havia realitzat l’acció més violenta i dolorosa de la seva vida.
Megara era portadora d’una gran bellesa. Era una dona alta i esvelta. Tenia els cabells  rossos, pràcticament daurats sota el sol de primavera. Aquests ballaven en compàs amb el vent i sota la mirada d’un cel clau mentre la dona caminava intentant trepitjar les violetes. Els seus ulls eren d’un blau mai vist, tan clar i intens que no semblava real. Portava un vestit del color de l’aigua decorat amb delicats fils de seda que també onejaven en l’aire paral·lelament amb els seus cabells recollits parcialment per un llaç mig desfet.
Més tard, després d’un petit passeig, Megara va arribar finalment a casa seva i, entre sospirs va obrir la porta per poder endinsar-se en ella.. Sabia que havia pres la decisió correcte per poder estar fora de perill i ser feliç. D’aquesta manera ell ja no li podria fer més mal. Almenys, això era el que creia.

AOE

4t ESO A

TEVA SÓC,  MEU ETS

Els ulls, els teus ulls
que brillen com la llum del sol
que m’il·luminen
en la foscor.
Els llavis. Els teus llavis
capaços de pronunciar
les paraules més belles
dibuixen un somriure
que em fa viure.
Les mans. Les teves mans
suaus com el cotó
delicades com les d’un nadó
s’agafen a mi
guiant-me cap a tu.
La veu. La teva veu
sona en harmonia
amb la música del migdia
i forma una melodia
que m’allunya de la melancolia.
Jo. Jo sóc teva
em quedo amb tu
sota la lluna plena.
I tu. Tu ets meva
I ets per mi.
Un regal de Déu.
NLA
4t ESO B