diumenge, 13 de novembre del 2016

LLANÇAMENT DE COETS PER TANCAR LA SETMANA DE LA CIÈNCIA



Aquesta tarda al pati de columnes de l’escola hem fet una activitat molt divertida. Els alumnes de 1r i 2n d’ESO han portat gomets i material divertit. Amb aquest material i la seva ajuda els nens i nenes d’infantil han  acabat de decorar els coets que van preparar a principis de setmana.
Desprès, amb l’ajuda dels professors, han llançat els coets a l’aire mitjançant un sistema de pressió d’aire i aigua.
Tots els nens han quedat bocabadats al veure els coets volant damunt seu.
Aquí teniu una petita mostra en forma de fotos i videos!

/Lucas C. i Paula S. 2n ESO A 



















PLANETARI A LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

 Durant la Setmana de la Ciència, els alumnes de P-5 i  2n i 6è de Primària, han gaudit d'una activitat amb el planetari de l'Escola. Els alumnes de 4t d'ESO d'itinerari científic han preparat una ponència sobre les constel·lacions més importants visibles durant aquest mes de novembre. Dins el planetari, s'ha fet fosc i hem pogut gaudir d'un cel clar i amb totes les estrelles ben visibles. Els alumnes han après el nom de les constel·lacions més famoses. Més tard, els alumnes d'itinerari humanístic els han fet una representació sobre els diferents mites que donen origen a cada constel·lació. Els alumnes d'itinerari tecnològic han posat el seu granet de sorra tot decorant la cara dels alumnes  que ho volien!

/Lluís M., Pia G., Cristina P. i Aida M. 4t ESO

















dijous, 10 de novembre del 2016

LA MARATÓ DE TV3 VISITA ALS ALUMNES DE L'ESO PER LA SETMANA DE LA CIÈNCIA!



Nicol P. i Pol M. 3r ESO A

Un dels objectius de La Marató de TV3 és conscienciar els joves sobre les malalties tractades en el programa. Per aconseguir-ho, la Fundació, desplega una intensa campanya de divulgació i sensibilització adreçada als centres educatius que arriba a més de 200.000 joves. Campanya a la qual, la nostra escola, té tradició de participar-hi incloent-la dintre de les activitats de la Setmana de la Ciència. En aquest sentit, i per part de professionals de la salut de La Marató, els alumnes de 1r a 4t d'eso, han rebut una visió completa sobre l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, temes que ocupen La Marató de TV3 d'enguany anant des dels conceptes mèdics i relacionats amb la recerca al testimoni directe de persones que les tenen. Aquestes malalties són una realitat i sens dubte, ens ha fet adonar de la importància de seguir amb uns bons hàbits diaris. Si voleu ampliar la informació, a continuació us adjuntem el díptic de La Marató d'enguany.





PLANTA POTABILITZADORA DE SANT JOAN DESPÍ - SORTIDA CIENTÍFICA DELS ALUMNES DE 1r D'ESO

Andreu A. i Maria I. de 1r d'ESO B

El passat dimarts, d'entre les activitats de la Setmana de la Ciència, els alumnes de 1r d'ESO vam anar a visitar i fer diferents tallers a la Planta Potabilitzadora de Sant Joan Despí.



Allà vam aprendre diferents processos que és fan per potabilitzar l'aigua i fer-la més saludable. L'aigua prové dels següents llocs: el Riu Besòs, el Mar Mediterrani, el Riu Llobregat, el Riu Ter i dels aqüífers.



Ens vam dividir en dos grups. Cadascun feia una activitat diferent i després rotàvem d'activitat.



En la visita a la fàbrica, ens explicaven els diferents processos de la potabilització de l'aigua.



En l'altra activitat, vam fer dos tallers: en el primer, la nostra monitora ens donava consciència i consells sobre la utilitat de l'aigua i el seu consum diari, i en el segon tastàvem tres tipus diferents d'aigua: la salada, la de l'aixeta i la que no era salada, i després ho comprovàvem amb un aparell especialitzat en la salinitat de l'aigua.



Tots aquests processos ens han semblat impressionants, perquè hi havia màquines que transportaven aigua a 2000 l. per segon. També ens han explicat com transporten l'aigua per tota Barcelona, i quant de temps tarden.



VISITA A LES COTXERES DEL TRAM BESÒS - 2n D'ESO

Dintre de les activitats de la Setmana de la Ciència, els alumnes de segon d'ESO vam visitar les Cotxeres del Tram Besòs.

Allà ens vam explicar sobre com generar energia, la seva distribució, transport i ús final en el tram.

En el Tram Besòs, es baixa la tensió de l'energia elèctrica per poder-la fer passar per la catenària, línia aèria d'alimentació que transmet l'energia elèctrica a les locomotores i altre material motor. Des de la catenària, els pantògrafs, són els encarregats de conduir finalment l'energia a tot el tramvia i així aconseguir el seu desplaçament.
També vam realitzar uns quants tallers molt divertits on vam repassar els conceptes que ens havien explicat i també tot allò que havíem après a classe de tecnologia sobre l'electricitat.

Un cop fet els tallers, vam fer un tomb per les cotxeres i per l'edifici principal on vam poder veure el panell de control de tots els tramvies de la ciutat.

Ah! No podem acabar aquests articles sense comentar que tant l'anada com la tornada vàrem fer-la amb tramvia!






SABEU QUIN ÉS L'ORIGEN DELS COLORS? SORTIDA CIENTÍFICA DELS ALUMNES DE 3r D'ESO

Doncs els alumnes de 3r d'ESO hem tingut l'oportunitat de visitar l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) i fer una experimentació amb els colors...


En primer lloc, una professora d'aquesta escola universitària ens va donar la benvinguda i ens va explicar tots els graus que es realitzen en aquesta universitat Enginyeria Aeroespacial, Enginyeria Industrial, Disseny i Tecnologia Multimèdia i ens va ensenyar les seves instal·lacions.


A continuació, vam fer l'activitat de la química dels colors al laboratori de la Universitat, que consistia en saber l'origen dels colors i com van anar millorar amb el temps. Després de la teoria, va arribar la pràctica, i tots vam participar en els experiments que el professor va proposà com per exemple: quatre nois van bufar en unes ampolles que hi havia aigua verda i es va transformar en aigua lila; o el professor posava en diferents copes la mateixa aigua (deia que era màgica perquè venia de la font de Sant Martí...) i a cada copa sortia un color diferent...entre totes les copes va sorgir l'Arc de Sant Martí. Ell deia al principi que tot era màgia però finalment va desvetllar el misteri i va explicar que havia afegit un àcid que feia canviar els colors.

De tornada a casa, vam patir un ensurt amb els Ferrocarrils Catalans, el fort vent que bufava va fer caure obstacles a les vies i no podíem avançar. Ens van fer baixar del tren i esperar a retirar les branques i demés... Finalment, vam arribar a Plaça Catalunya a les 15:00 pm... això sí, amb una historia graciosa que explicar a casa.










EXPERIMENTS CIENTÍFICS

Des de fa un mes els alumnes d'itinerari científic de 4t d'ESO, portem preparant experiments pels alumnes d'Infantil i Primària. Ens fa molta il·lusió poder mostrar que la ciència pot ser molt entretinguda i divertida.





En aquest experiment feiem servir una ampolla d'aigua buida amb uns ingredients que al juntar-los feien una reacció química que produia diòxid de carboni que feia que el globus s'inflès.


En aquest experiment, aconseguíem neu artificial utilitzant bolquers i fem un gelat instantani amb gel, suc i sal.

Aquí vam fer una làmpara de lava fent servir aigua, oli i una pastilla efervescent.

Aquí vam crear un tornado amb dues ampolles









/Lluís M, Pia G, Aida M. 4t ESO