divendres, 26 d’octubre del 2012

“LA TASCA DE LES GERMANES A L’ÍNDIA ÉS VERITABLEMENT ENVEJABLE”

 Amb motiu del Berenar Solidari vam voler entrevistar a la Germana Ma. José Boix, que és la Titular de la nostra escola. Ella ens va obrir les portes del seu despatx i, amb molt de gust,  va contestar a totes les nostres preguntes.


-Quin és el projecte de les Germanes Adoratrius a l’Índia? És semblant al d’altres països?
Hi ha diversos projectes, depenent de les persones amb les que treballem.  Des de sempre treballem amb nenes des de 3 anys fins que acaben casant-se, ja que són gent que no té a ningú. Les nostres cases són cases-família. A cada casa hi ha unes quatre germanes i potser trenta nenes. Darrerament, des de fa un cinc o deu anys, també tenim projectes específics amb noies que han sigut explotades i víctimes del tràfic de dones i la prostitució a partir dels setze anys en endavant. Els esdeveniments com el berenar solidari estan destinats a les cases-família que acullen noies i les acompanyen fins i tot després de casar-se. L’objectiu és la promoció de les noies i les dones a l’Índia. No és tant una instrucció, més aviat és una formació com a persona. A la congregació tenim una ONG que es diu Amaranta, que ensenya les dones a cosir i els proporciona màquines de cosir per a que tinguin un futur assegurat i pugui evitar una vida esclavitzada.

-Per quin motiu es tria l’obra de l’Índia com a destinatària de la recaptació del berenar solidari?
La nostra congregació és a l’Índia des de l’any 1950. Quan jo hi vaig anar, l’Índia era una sola àrea o província per a nosaltres i llavors hi havia unes 18 o 19 cases de les Germanes. Actualment ens dividim en dues províncies. A l’est, amb Calcuta (amb 13 cases) i a l’oest, Mumbai (amb 12 cases). Triem l’Índia ja que el govern indi no subvenciona mai amb diners si no és per un tema de sanitat, hospitals, etc. Quan es tracta de formació, canvi d’hàbits, etc., no aporta cap ajuda. A Llatinoamèrica,  per exemple, els governs sí que ens ajuden d’alguna manera. Ens centrem especialment a la zona de Calcuta, especialment a Liluah, on es recullen nenes abandonades a l’estació de tren.

-Els diners es destinen cada any a la mateixa zona?
Els destinem a la província de Calcuta, on hi ha la Germana Superiora Provincial i la seva secretària, la Gmna. Caridad, amb qui ens coneixem i tractem més, que és l’encarregada de veure quina de les cases necessita més els diners.

-Ha visitat vostè els projectes de les Germanes?
Les noves cases no les he pogut visitar, però totes les cases més antigues sí he tingut l’oportunitat de veure-les. És impressionant veure la vida d’allà i crec que tothom mereix l’oportunitat de poder-se formar i viure amb tots els drets. Ser cristià allà dóna confiança a molta gent ja que les persones saben que si estem allà és per a elles, però per part del govern aixeca sospites i nosaltres no podem evangelitzar, però formem persones amb valors humans, que és allò que importa i més es necessita.
 
-Quin paper desenvolupa vostè en tot el procés?
Jo sóc la intermediària i qui es comunica molt amb les Germanes de l’Índia. Faig d’enllaç amb elles i m’agrada ser-ho perquè les conec en persona i abans havia viatjat molt. M’agrada poder presentar la seva tasca missionera, que és veritablement envejable.

Andrea V. i Jofre P. 4t d'ESO